Åke Ring, som fått sin gräsmatta förstörd av vildsvin flera gånger. Foto: Veronique Slottberg/SR

Problem med vildsvin i Degerfors

Vildsvinen förstör trädgårdarna för villaägarna i Degerfors. De bökar upp hela gräsmattor och äter upp trädrötter. Åke Ring har fått sin gräsmatta förstörd av vildsvin flera gånger. Han säger att djuren inte ens är rädda.

- Nu var de här mitt på dagen och grävde upp det här. Jag satt inne och skrev så jag hörde dem inte och såg dem inte. När jag kom ut så fick jag se det här. Jag ropade åt dem och i de flesta fall försvinner de, säger han.

Skadorna som de orsakar kan bli stora och kosta mycket. Men enligt Länsstyrelsen, som är den myndighet som ansvarar för viltförvaltningen, så är det en kostnad som villaägarna själva får stå för.

- Det finns inga statliga medel att ersätta skador av vildsvin, man måste försöka förebygga skador helt enkelt, säger Johanna Månsson Wikland, viltvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Örebro.

Ett sätt att förebygga skador är att skjuta djuren. Men Åke Ring har även fått rådet att sätta upp elstängsel runt sin tomt. Men han menar att det inte hjälper, för finns det minsta lilla öppning så hittar vildsvinen den. Han tror dessutom att elstängsel kan vara farligt för andra än bara vildsvinen.

- De tycker inte om det, men de ramlar inte i backen. Men ett barn kan göra det.

Även Jan Nordmark från Degerfors har fått sin gräsmatta förstörd. Medan Åke Ring försöker laga sin gräsmatta, så har Jan Nordmark fått nog.

Han tänker inte göra något åt den förrän vintern är över och vildsvinen har mat i skogen igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".