Linda Magnusson fick byta blöja på den dementa kvinnan. Foto: Gabriel Stenström/SR.

Intagen bytte blöja på dement

En dement kvinna i 65-årsåldern har tvångsvårdats på ett missbrukshem i Örebro, trots att personalen där inte har utbildning för att ta hand om dementa. Som vi berättat tidigare så är flera av de intagna kritiska till det här.

En av dem är Linda Magnusson som en gång fått hjälpa till att byta blöja på kvinnan. Hon berättar att den dementa kvinnan ofta hunnit sitta i flera soffor när hon kissat på sig, innan personal kommer och tar hand om henne.

Chefen för Runnagården, Eva-Lotta Ardermark, tycker att de intagna överdriver och säger att det alltid har funnits en anställd som haft som uppgift att hjälpa den dementa kvinnan.

Men hon säger också att de intagna har påverkats negativt av att en dement kvinna funnits på Runnagården de senaste månaderna.

Hon säger att det blir allt fler dementa missbrukare, och hon räknar med att Runnagården kommer behöva ta emot dementa igen.

Egentligen tycker Eva-Lotta Ardermark att lagen behöver ändras så att dementa inte kan dömas till tvångsvård, eftersom de inte är mottagliga för någon missbruksbehandling.

Runnagården ser nu över sin organisation för att stå bättre rustade nästa gång de måste ta emot en dement person.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".