1 av 2
För få doser vaccin har hittills kommit till Örebro län.
2 av 2
Influensavaccinering

För få doser till länet

Alla som vill kommer kanske inte kunna bli vaccinerade mot den så kallade svininfluensan när vaccinationen av vårdpersonal och riskgrupper drar igång på tisdagen. Örebro läns landsting har fått betydligt färre doser av vaccinet än man väntat sig, och på vissa vårdcentraler kommer bara 250 doser finnas tillgängliga den här veckan.

- Första veckan kommer vi alltså i stället för runt 40 000 få 21 000 doser. Nästa vecka får vi 9500 doser. Och sedan återigen 21 000. Inte förrän i början av november kommer vi att få de här 40 000 doserna i veckan, säger Mats Björeman, ordförande i landstingets pandemigrupp.

De doser man hitintills fått ska nu finnas ute på länets alla vårdcentraler för att vaccineringen av vårdpersonal och medicinska riskgrupper ska komma igång imorgon eftermiddag. Men eftersom de är så mycket färre än man räknat med, kommer inte alla som vill, att kunna få sin spruta.

På de flesta vårdcentraler finns bara 250 doser nu i första vändan, och de ska räcka både till riskpatienter och vårdpersonal.

- Jag tror det kommer att bli en anstormning de första veckorna. Det är frustrerande så klart men nu står vi där. Det är tillgången på vaccin i hela landet som det påverkas av, säger Mats Björeman.

Blir det huggsexa, så är det ingen som kommer att kontrollera att det verkligen bara är vårdpersonal och personer i riskgrupperna som får vaccinet, säger Mats Björeman. Vill man vara fräck kan man alltså smita före i kön och säga att man tillhör en riskgrupp eller jobbar i vården. För landstinget ska inte agera polis, enligt Mats Björeman.

- Vi måste lita till det man säger när man kommer till vaccination. Vi kommer inte att hålla några förhör. Vi vill ju ha en så hög vaccinationsgrad som möjligt.

Reporter
Anna Nyström
anna.nystrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".