Här kommer extra stolar ställas ut för de som väntar, visar Agneta Westman, chef på Tybble vårdcentral. Foto: Sandra Nielsen/SR
Vaccinering mot svininfluensan

Först till kvarn gäller

Det är först till kvarn som gäller när vaccineringen mot svininfluensan drar igång på tisdagen. Riskgrupper och vårdpersonal prioriteras till en början. Tybble vårdcentral i Örebro har fått cirka 300 doser första veckan och nummerlappar kommer delas ut till dem som kommer, berättar vårdcentralschef Agneta Westman.

På Tybble vårdcentral vaccinerar man under tre dagar den här veckan och ungefär 100 personer per dag. Om det blir fler som vill bli vaccinerade hänvisas de tillbaka en annan dag.

- Tyvärr så är det så att är vaccinet slut så är det, säger Agneta Westman.

De som vill vaccinera sig kommer att få en hälsodeklaration att fylla i. En av frågorna där kommer att vara om man tillhör någon riskgrupp.

- Vi får hoppas på att människor är så lojala mot sina medmänniskor att man respekterar det här beslutet, säger Agneta Westman.

Kommer ni neka dem som skriver att de inte tillhör någon riskgrupp?

- Ja det kommer vi göra, säger Agneta Westman.

Hur många doser de olika vårdcentralerna får varierar efter hur många patienter vårdcentralerna och sjukhusen har inskrivna. Vaccinationerna fortsätter under nästa vecka men inte i lika stor omfattning. Alla länets vårdcentraler kommer inte heller att få något vaccin. Orsaken är att Örebro läns landsting inte fått lika mycket vaccin att dela ut.

Reporter
Sandra Nielsen
sandra.nielsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".