Kvinnofängelset Hinseberg utanför Frövi. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Östberg bör vara kvar i fängelse

Åklagaren tycker inte att livstidsdömde Annika Östberg ska släppas ut ur fängelse än. Hon förflyttades från fängelse i USA, där hon suttit inne i 28 år, till Hinseberg i Frövi i våras. Som SR Örebro berättat tidigare så ska hennes ansökan om att få sitt straff tidsbestämt, prövas om en månad av Örebro tingsrätt. Men åklagare Gunnar Brodin motsätter sig alltså den ansökan.

Gunnar Brodin tycker i och för sig att Annika Östberg avtjänat tillräckligt lång tid i fängelse, men hon behöver anpassas till friheten innan hon släpps ut.

Han menar att det är bättre att hon blir kvar i fängelset för att kunna ha permissioner och hinna skaffa sig ett kontaktnät, för att förts efter det friges.

Om Annika Östberg inte beviljas att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff kan hon ansöka om ny prönving 1 år efter det att tingsrättens beslut börjar gälla.

Reporter
Päivi Kotka
paivi.kotka@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".