Kungsgatan blir gårdsgata i Örebro Foto: Andreas Morén/SR

"Gårdsgata" byggs i Örebro

Inom kort kommer Kungsgatan i Örebro att byggas om till en gårdsgata, som är en torgliknande gata, där allt sker på den gåendes villkor och där bilarna inte får köra fortare än gångfart.
- Det ska bli en flexibel citygata, en gata med karaktär, säger Inger Högström Westerling, moderat kommunalråd i Örebro.

Grävskoporna och stensättarna arbetar febrilt på att färdigställa torgen i Örebro, och snart är det också dags för Kungsgatan att genomgå förvandling.

Kungsgatan kommer alltså att bli vad man kallade förr en Gårdsgata, vilket är ett område som både är gata och torg på samma gång och där all trafik sker på de gåendes villkor. Här får fordon, även cyklar, inte köra fortare än gångfart, och de har väjningsplikt mot gående.

Arbetet har pågått i nära samarbete mellan de som driver affärsverksamhet på Kungsgatan och inom politiken har man stora förväntningar på ombyggnationen.

- På sommaren blir det fler kaféer och uteserveringar, meda det blir färre parkeringsplatser. Och på vintern blir det tvärtom - fler parkeringsplatser och mer vägkänsla, förklarar Inger Högström Westerling, moderat kommunalråd i Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".