Olika åsikter om övervakning på skolorna. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Örebro

Skolor kan få kameraövervakning

Skadegörelse på Örebros skolor kostar miljontals kronor varje år. Kameror på skolorna kan vara en lösning att minska problemen.

Såväl fastighetsnämnden i Örebro och flera rektorer vill ha kameror på skolorna, men de styrande politikerna i Örebro är oense och frågan har kört fast.

En natt för drygt ett år sedan blev glasrutor för 200 000 kronor krossade på skolor i Örebro. Bara på Rostaskolan förstördes 27 glasrutor.

Det var efter det som skolledare och politiker i fastighetsnämnden började driva på för att få sätta upp övervakningskameror vid skolorna; något som börjar bli ganska vanligt bland skolor i Sverige, och även finns på flera håll i vårt län.

Rostaskolan vill sedan länge ha kameraövervakning på försök för att kunna minska skadegörelsen.

Men förslaget har flera gångar stött på patrull i den politiska toppen i Örebro, och beslutet om kameraövervakning har skjutits upp flera gånger det senaste året.

Men nu finns det ett förslag som kommunstyrelsen ska ta ställning till; på måndag eller vid nästa möte.

Men för Rostaskolan blir det inget klartecken för kameror, snarare handlar det nya förslaget om en slags checklista på en massa åtgärder som måste uppfyllas innan det kan bli aktuellt med kameraövervakning mot skadegörelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".