Tillgången på vaccin är för tillfället knaper och som det ser ut nu så kommer inte massvaccineringen på Örebromässan i gång förrän i mitten av november. Foto: Sandra Nielsen/SR Örebro
Svininfluensan

Värre läge väntas inom kort

Svininfluensan kan vara utbredd i länet redan inom ett par veckor. Och nu är varje vaccindos viktig för att bromsa upp smittspridningen.

- Den erfarenhet vi har är att när det börjar öka lite i antalet sjukdomsfall, då dröjer det i några veckor och sedan får man en betydligt större ökning, säger smittskyddsläkare Hans Fredlund.

Antalet fall av den så kallade svininfluensan i Sverige ökade med nästan 200 stycken i förra veckan, vilket är dubbelt så mycket som veckan innan. Mest drabbades skolor i Norrlands län och i Stockholm.

I Örebro län har fyra fall konstaterats den senaste veckan och det är tre fler fall per vecka än tidigare. Sammanlagt finns 16 konstaterade fall i länet.

Men hur många som egentligen smittats vet ingen. Smittskyddsläkare Hans Fredlund säger att det kan vara 10 eller 100 gånger så många fall i det dolda. Han tror att trycket på vaccinet nu kan bli hårdare.

- Fortsätter sjukdomen att öka kommer nog önskemålet om att vaccinera sig öka också, säger Hans Fredlund.

Tillgången på vaccin är för tillfället knaper och som det ser ut nu så kommer inte massvaccineringen på Örebromässan igång förrän i mitten av november.

Blir det nu en fortsatt ökad smittspridning är Hans Fredlund bekymrad för att det blir bråttom, för frågan är om alla kommer att få sitt vaccin i tid.

- Det får vi se det beror på hur mycket vi hinner vaccinera och tillgången på vaccin, säger Hans Fredlund.

Sandra Nielsen
sandra.nielsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".