1 av 2
De kommer bli fler, barnen på Hidinge skola, här några killar på lågstadiet. Foto: Marie Hanson/SR
2 av 2
Håkan Söderman är ordförande i Kultur- och bildningsnämnden.. Foto: Marie Hanson/SR
Hidinge

Skolan behöver byggas till

Skolan i Hidinge behöver byggas till om man ska klara av att möta befolkningsökningen.

Därför vill skolpolitikerna planera för både en ny bollhall och en ny matsal i den översiktsplan som Lekebergs kommun jobbar med.

-Vi har inte plats för alla ungarna om det byggs på alla de planer vi hoppas på, säger Håkan Söderman (m), ordförande i Kultur- och bildningsnämnden.

Medan andra kommuner i Örebro län tappar invånare är befolkningsutvecklingen positiv i Lekebergs kommun, folk flyttar in och många barn föds. Nya motorvägen mellan Örebro och Lekhyttan är en tillgång, men fortfarande är det också relativt billigt att bygga nytt i till exempel Lanna.

Även i Mullhyttan märks den positiva utvecklingen, kanske behöver man skaffa nya lokaler till skolan där också, menar Håkan Söderman (m).

-Där var de lite krisartat för några år sen, hur länge kan skolan funka? Som vi ser det nu kommer det om fem år vara 115 barn som vi vet i dagsläget, och det kan ju flytta in ytterligare.

I Lanna-Hidinge jobbar man nu med översiktsplanen, en långsiktig planering. Håkan Söderman vill bygga om skolbygganden i Hidinge, ytterligare lokaler till förskolan, matsal och en fullstor bollhall och kanske också samlingslokaler. Med drygt 7000 invånare - har Lekebergs kommun ekonomiska muskler för att göra mång-miljoninvesteringar?

-Det är klart att det är tufft i en lite kommun, men flyttar det in invånare får vi också ökad skattekraft och då måste vi vara beredda att ta hand våra invånare på bästa sätt.

Från en lantlig idyll till ett villasamhälle - Lanna-Hidinge förändras snabbt, något inte alla gillar, men Håkan Söderman, M menar att utvecklingen måste gå framåt.

-Jag förstår dom som bott här väldigt länge, men man måste ändå se positivt på framtiden och att samhällena expenderar hela tiden.

Marie Hansson
marie.hansson@sr.se
019-19 20 46

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".