Karlskoga

Åtal mot Konvex för utsläpp

Åklagare har beslutat väcka åtal om miljöbrott efter att företaget Konvex AB i Karlskoga vid upprepade tillfällen dumpat spolvatten från sin kadaveranläggning vid Mosserudstippen. Åklagaren påbörjade utredningen för drygt två år sen efter att boende i närheten känt av illaluktande dofter från en slamgrop.

Länstyrelsen valde att polisanmäla Karlskogaföretaget Konvex AB efter ett möte där boende skulle få information om orsaken till den kadaverstank som spridit sig i området. På mötet framkom att Konvex under ett halvår felaktigt skickat 681 ton spolvatten till Mosseruds avfallsanläggning.

Det illaluktande vattnet kom från rengöring av containrar och bar med sig doften av dem kadaver som mals i Konvex anläggning. En pump som skulle leda vattnet till kommunens avloppsnät var trasig men enligt åklagare hade detta inte raporterats till Länstyrelsen vilket ska göras när miljöreglerna åsidosätts. En person på ledande befattning i Konvex har nu åtalats för miljöbrott. Åklagaren har även beslutat att föra talan om företagsbot mot själva företaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".