Befolkningsstatistik över länet

Under 2001 har befolkningen i Örebro län minskat med 530 personer, det visar Statistiska Centralbyråns befolkningsstatistik som presenterades idag.
I Örebro kommun har befolkningen ökat med 666 personer. Karlskoga är däremot tillsammans med Västervik den kommun som minskar mest i landet räknat i antal personer som flyttar in och ut, föds och dör. I år har kommunen totalt förlorat 480 invånare, av totalt 30 800 stycken. Men det finns kommuner i Örebro län som procentuellt sett, ligger värre till. Ljusnarsberg är en sådan kommun. Den förlorade i fjol 120 av sina 5500 invånare. Det innebär alltså att Ljusnarsberg procentuellt sett har förlorat fler invånare än Karlskoga. I båda fallen beror det på en ojämn åldersstruktur. De unga flyttar, de gamla blir kvar. Det innebär, förstås, att man har ett födelseunderskott. Men utflyttningen ser inte likadan ut i dom båda kommunerna. I Karlskoga möts dessutom utflyttningen av 21-åringar av en inflyttning, vilket inte är fallet i Ljusnarsberg. I Karlskoga flyttar ungdomarna i första hand till universitetsstäder som Örebro, Göteborg och Linköping. I Ljusnarsberg flyttar ungdomarna i första hand till Örebro och Ludvika. Tre kommuner har ökat sin befolkning i länet. Förutom Örebro så är det Nora och Lekeberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".