En tiggare har gripits i Örebro för att hon inte kunnat visa hur hon "ärligt" försörjer sig, enligt polisen. Nu hoppas man att det ska vara ett avskräckande exempel. Foto: Oscar Kullander/Scanpix
Örebro

Flera utan "försörjning" utvisas

Det är inte första gången som polisen i Örebro använder sig av delar i utlänningslagen om ärligt arbete, för att utvisa människor ur landet. Som vi berättade i morse har en 20-årig kvinna gripits och riskerar utvisning för att inte kunna visa att hon ärligen försörjer sig, utan har tiggt på stans gator.

Senast förra året användes samma lag, det berättar Torbjörn Carlson, Örebropolisens informationschef.

 - Vi hade faktiskt ett sånt här fall ifjol där vi utvisade en hel familj på de här grunderna, säger Torbjörn Carlson, örebropolisens informationschef.

Och de här grunderna är alltså att man inte kan visa att man försörjer sig på ett ärligt sätt eller att man inte har ett stort kontantinnehav. Tiggeri, tillfällig gatuförsäljning eller kortspel räknas inte som att ärligt försörja sig, berättar Torbjörn Carlson.

Samma lagtext har använts av polisen i Stockholm, Göteborg och Norrköping för att avvisa tiggare. I Örebro gjorde polisen en minikartläggning av tiggarna för en tid sedan, det var då den nu gripna kvinnan upptäktes och att hon inte hade försörjning. Efter det greps hon.

De andra tiggarna i kartläggningen kunde då de visa att de hade ärlig försörjning eller kontanter eftersom ingen av dem greps?

- Nu tror jag inte att vi har ställt just de här frågorna till någon annan än så länge utan vi har närmat oss problematiken i det här fallet på det här sättet, sen får vi se om vi hittar fler, så får vi ta det i det läge som uppkommer, säger Torbjörn Carlson.

Carina Galanou
Carina.Galanou@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".