Socialsekreterare slutar

Var femte socialsekreterare i Sverige har i år lämnat sitt jobb. Samtidigt har det blivit svårare för kommunerna att rekrytera nya socialsekreterare. Det visar en undersökning som Akademikerförbundet SSR har gjort.
Carina Laurin-Stensson som är ordförande för SSR i Örebro län tycker att yrket är tufft och att det i exempelvis i Örebro är dåligt betalt. På de myndighetskontor som Örebro kommun har, har många socialsekreterare slutat det senaste halvåret, berättar Carina Laurin-Stensson. Enligt undersökningen skulle orsaken till att så många socialsekreterare i landet har slutat, vara att de inte känner att det finns några karriärmöjligheter och att lönen är för låg. De väljer då att gå över till annan verksamhet inom kommunen eller till privata bemanningsföretag. Undersökningen visar också att rekryteringsbehovet kommer att öka kraftigt de närmaste fem åren, något som Carina Laurin Stensson sett komma i flera år - Det kommer att bli brist på socionomer, säger Carina Laurin Stensson som tycker att kommunerna hittills inte har tagit det på allvar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".