Bara den närmaste skaran bjuds in

Många begravningar är idag bara öppna för de närmast sörjande, det är en trend man märker både i begravningsbranchen och inom svenska kyrkan. Ingemar Söderström är kyrkoherde i Nikolai Församling och tycker att man i största möjliga mån borde släppa in alla som vill sörja.

-Ibland finns det en tendens att man vill hålla det här med de allra, allra närmaste, men jag skulle nog önska att de som sörjer den avlidne i största utsträckning fick chansen att delta vid avskedet.

"Begravningen sker i kretsen av dom närmaste", "begravningen sker i enskildhet", "begravningen har redan ägt rum" - det är allt mer vanligt i dödsannonserna i våra dagstidningar.

Många gånger ville naturligtvis den avlidne själv ha en begravning i enskildhet, den döde kanske har uppnått en mycket hög ålder då många vänner är döda, å sen är begravningar också dyra. Men orsaken kan, som Ingemar Söderström säger, vara känslor hos anhöriga.

-Man tycker det är svårt att vara ledsen, gråta i andras närhet. Då vill jag säga att det är fullt naturligt att sörja när en människa har lämnat en.

Våra tradiotioner kring döden förändras snabbt, Britta-Marie Insulander är folklivsforskare i Värmland och pekar på hur det kunde vara förr.

-Det var ju hela byn med, barnen var ju också med, liket låg i öppen kista.

Men är då en begravning en allmän angelägenhet?

-Det är framför allt viktigt vid en minnesstund att höra vänner prata om den bortgångne, och måltiden tillsammans är oerhört viktig för oss, berättar Britt-Marie Insulander, folklivsforskare.

marie.hansson@sr.se

019-19 20 46

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista