Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Erik Blohm, exploateringsingenjör på Örebro kommun står vid den nedlagda skjutbanan där marken nu saneras. Foto: Karwan Tahir/SR
Örebro

Fler bostäder på förorenad mark

Ännu fler lägenheter och radhus ska byggas på det gamla militärområdet vid Rynningeviken i Örebro. Nu är det vid den nedlagda skjutbanan som bostäderna ska byggas och kommunen har börjat sanera området från miljögifter.

Erik Blohm som är exploateringsingenjör på Örebro kommunen säger att där de nu börjar är det mestadels bly i marken, eftersom det är vid den gamla skjutvallen.

På vissa punkter i området är blyhalten 400 gånger högre än Naturvårdsverkets riktvärden visar en färsk markundersökning.
För att sanera området måste över 1000 kubikmeter jordmassor schaktas bort till Atleverket och Sakab för sanering.

Som SR Örebro har berättat tidigare så har miljögifter som arsenik och kadmium hittats på andra håll i området och sanerats.

Så Erik Blom får svara på frågan:
Varför bygger man bostäder i ett sådant området?

- Kommunen äger marken och den ligger väldigt centralt, så det finns en väldigt stor efterfrågan här på bostäder.

Tidsperspektivet är än så länge oklart och man har ännu inte lämnat in något bygglov för bostadsbyggandet. Men det finns en förhoppning om att det ska komma igång och vara färdigt någon gång nästa år.

Dessutom har byggprojektet Rynningeåsen Etapp 2 just planlagts. Det är bostäder som ska byggas norr om skjutfältet och där finns även en förskola planerad.

Reporter
Karwan Tahir
karwan.tahir@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".