örebro

Bortglömda platser ska fram

Örebro har många bortglömda platser som kan utnyttjas på bättre sätt. Det anser socialdemokraten Peter Dahlgren, som nu vill att fler ska få tycka till om hur Örebro ska byggas ut och om i framtiden.

- Det som jag brukar tänka på när jag rör mig i Örebro är all asfalt och alla ibland tomma grusytor som finns. Vi har mycket yta om man tittar på Örebro, som i dag är oanvänd, säger Peter Dahlgren (S)

Om du går in på webbplatsen wastedspace.se så möts du av en mängd olika förslag på hur gamla ödehus, stora grönytor och innergårdar skulle kunna användas på ett annat, kanske bättre, sätt i Stockholm.

Även i Örebro finns det gott om platser som hamnat i skymundan för stadsplaneringen, anser socialdemokraten Peter Dahlgren, som nu alltså har föreslagit i en motion till kommunfullmäktige att Örebro kommun bör dra i gång ett liknande projekt som Stockholms stad har gjort.

Från kommunalrådskansliet svarar man dock på motionen att det redan finns goda möjligheter att via Örebro kommuns egen webbplats påverka hur Örebro ska utformas.

Men Peter Dahlgren tycker inte att det är tillräckligt. Ofta sker stadsplanering på initiativ av politiker och tjänstemän.

Många minns kanske till exempel de vilda diskussionerna kring ombyggnaden av Örebros torg.

Och Peter Dahlgren tror att en satsning på en webbplats där alla kan lämna sina förslag kan leda till en bättre dialog mellan makthavare och politiker om framtidens Örebro.

- Att vi pratar om vem som har idéerna och vem som har initiativ och framförallt hur vi kommer till en bra och bred dialog innan vi fattar beslut om att förändra staden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista