Örebro

Polisradion tystnar

Om ett halvår tystnar polisradion i Örebro, då inför polisen ett nytt kommunikationsystem kallat Rakel.

- Vi inför nu ett radiosystem som ingen kan avlyssna. Det är såklart en fördel för oss, säger Torbjörn Carlson Örebropolisens informationschef.

Med det nya "Blåljusnätet" hoppas polisen att  r inga andra än de som är anslutna komemr att kunna höra utrop om olyckor och andra stora händelser i länet.

Förutom journalister som lyssnar och följer händelserna ute i samhället så finns det även ett gäng blåljusintresserade människor med privata polisradiomottagare som får se sig om efter ett nytt intresse.

För när Rakel sjösätts i Örebro län till semestrarna nästa år, då tystnar den gamla traditionella polisradion för gott.

Men systemet har fått kritik från bland annat fackligt håll i de län som testat Rakel till exempel att larm inte gått fram i nödsituationer, och att kommunikationssystemet har tampats med barnsjukdomar är ingen hemlighet.

Polisen i Örebro välkomnar i alla fall Rakel även om man är medveten om att övergången kommer att minska insynen i det dagliga polisarbetet ute på fältet.

- Det är klart att för många som är intresserade av vad vi gör och vart vi åker så är det såklart en inskränkning, men där ska vi vara så informativa som möjligt för att ni ska kunna sköta er verksamhet, säger Torbjörn Carlson, som är örebropolisens informationschef.

Andreas Morén
ansreas.moren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista