Dubbla ultraljud vid USÖ

På Universitetssjukhuset i Örebro följer man rekommendationen att göra ett nytt ultraljud inom en vecka, om man misstänker att ett foster är dött, tidigt i en graviditet. Men enligt Kvinnoklinikens chef Ingrid Östlund, kan det förekomma att läkare struntar i det uppföljande ultraljudet, särskilt om föräldrarna är påstridiga.

Enligt Ingrid Östlund finns det undantag från regeln om dubbla ultraljud. Det rör föräldrar som får besked om att deras barn förmodligen inte lever, att de fått missfall. Då kan det vara så att framför allt mamman så snabbt som möjlig vill bli av med det foster som ändå kommer att komma ut. Då kan läkaren - om han eller hon är säker på att fostret inte lever - gå med på att ge medicin eller annan behandling för att påskynda missfallet.

Ingrid Östlund menar att de här situationerna har blivit fler ju tidigare en graviditet upptäcks, och hon menar att det vore bättre för alla parter om den som är gravid avvaktare längre innan ett ultraljud görs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista