Kioskägaren Azim Tochi får inte klä rutorna med skyddsgaller för Örebro Bostäder som äger lokalen. Foto Andreas Morén / SR
Örebro

Får inte sätta galler i kiosken

Ägaren till Rosta spel och tobak i Örebro nekas att få gallerklädda skyltfönster, ÖBO som hyr ut lokalen hävdar att huset är q-märkt. Över 8000 kronor kostar varje inbrott i självrisk då skyltfönstren krossas.

För ägaren Azim Tochi, och kioskbiträdet Roger Andersson betyder varje inbrott merarbete och rejäla kostnader.

För drygt en vecka sedan var tjuvarna där, då krossades en stor ruta där självrisken går på över 8000 tusen kronor. Pengar som kan knäcka hela affärsverksamheten för Azim Tochi, som förklarar att det inte är frågan om det blir en nästa gång, utan när?

Men att klä rutorna med skyddsgaller får han inte för Örebro Bostäder som äger lokalen - de hävdar att stadsarkitekten sätter sig emot det.

Men samtidigt vill Öbo möjlighet att sätta in plexiglas, som två av fönstren i affärslokalen har, men där vill ÖBO vänta tills nästa inbrott med glaskross sker och byter därför inte ut skyltfönter som är hela, Jeanette Berggren är chef på ÖBO Lokal:

- Vill hyresgästen göra en aktiv åtgärd i förebyggande syfte är vi beredda att titta på det men då är det att hitta finansieringen på det. Vi har inte möjlighet att byta varenda ruta i vårt bestånd i förebyggande syfte, säger Jeanette Berggren, chef på ÖBO Lokal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista