Jan-Erik Brohede dog i svininfluensan

Det första dödsfallet som är relaterat till svininfluensan i Örebro län har nu konstaterats. Det är Folkpartiprofilen Jan-Erik Brohede, som avled i helgen. Han var smittad av svininfluensan, men det var en hjärtinfarkt som var det som omedelbart tog hans liv. Det uppgav landstinget vid den presskonferens som hölls på tisdagen med anledning av dödsfallet.

Jan-Erik Brohede som avled i sitt hem i helgen var smittad av den nya influensan, eller som den också kallas svininfluensan. Det visar de prover som har tagits efter dösfallet. Han hade flera riskfaktorer och bedömdes alltså att vara inom riskgruppen.
Jan-Erik Brohede hade dessutom en hjärtinfarkt och det var hans hjärtsjukdom som omedelbart tog hans liv.
Landstinget gör bedömningen att influensan har bidragit till dödsfallet och därför kallar man det för ett influensarelaterat dödsfall.

-Det är oerhört tragiskt att det händer. Det är det fjärde konstaterade dödsfallet som har en relation till influensan i landet, och det är fyra för mycket. Det säger Mats Björeman som är medicinsk rådgivare vid Örebro läns landsting. 

Så många som möjligt

Han säger att landstinget vill att så många som möjligt vaccineras, inte bara för sin egen skull utan även för att skydda andra.
-Det finns grupper som inte kan vaccineras och dem bidrar man till attt skydda om man vaccinerar sig.

Men Mats Björeman är inte förvånad över dödsfallet.
-Nej, det förekommer dödsfall i influensa varje år i vår vanliga säsongsinfluensa. Och vi har haft ett ganska litet antal dödsfall i landet.

Mats Björeman vill betona att det inte är ett dödsfall som är orsakat av influensa utan det är relaterat till influensan. 

Jan Erik Brohede har en längre tid varit verksam inom landstinget som oppositionsråd för Folkpartiet.

Enligt den officiella statistiken hade 2 126 bekräftade fall av svininfluensa rapporterats i Sverige fram till och med vecka 43.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista