Länet

Barn läggs in på sjukhus i onödan

Barn läggs in på sjukhus utan att det är nödvändigt efter att de har slagit i huvudet.

Det handlar om uppåt 90 procent av alla barn som vårdas i onödan, eftersom att så pass många skrivs ut redan efter dygn på sjukhus.

Men nu inleds en forskningsstudie, där bland annat universitetssjukhuset i Örebro är inblandade, där man genom en enkel provtagning redan på akuten ska kunna skilja ut de barn som inte behöver läggas in.

För att få ett tillräckligt stort vetenskapligt underlag samlas prover in och analyseras under ett och ett halvt år. I blodet och urinen hos barn som slagit i huvudet kraftigt blir det en kraftig förhöjning av ett protein, kallat S 100 B. Hos barn som fått en lättare smäll och inte riskerar någon hjärnblödning, sker inte denna proteinhöjning.

En provtagning kan således sålla ut de barn som löper risk och behöver vård och de som kan åka hem direkt.

- Eftersom 90 procent av barnen skrivs ut efter ett dygn utan att några komplikationer uppstått, så är det uppenbart att det inte är någon effektiv metod att hitta de riskfria barnen, säger Mikael Bergenheim forskningsledare för den studie som nu inleds.

I dag observeras barn under ett dygn på sjukhus även vid lättare smällar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista