Amnå föreslår kunskapsnivåer

I dag, torsdag, får Erik Amnå, professor Erik Amnå vid Örebro universitet uppdraget av regeringen att utreda förslag på vad nyanlända invandrare måste lära sig. Han ska bland annat lämna förslag om mål, innehåll, omfattning och form för samhällsorienteringen. Han ska också föreslå hur man ska kontrollera att de nyanlända invandrarna tagit till sig kunskapen.

I utredningsdirektiven står bland annat att kunskapen som de nyanlända ska ta till sig är vikten av grundläggande värden som demokrati och alla människors lika värde. Den ska innehålla både kunskapsinhämtning och reflektion över "vad det innebär att leva i det svenska samhället, jämställdhet och respekt för ungdomars integritet". Den ska också ge tydlig information om den enskildes rättigheter och skyldigheter.

Integrationsminister Nyamko Sabuni (FP) säger att hon tror, att det är rätt många av de som kommer till Sverige, som inte har klart för sig vilka dolda normer som finns i samhället. Man kan skämta om att vi står i kö i Sverige och att vi kommer i tid, men de facto så är det bra att veta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista