Oroliga busschaufförer i Örebro

Korta förberedelsetider på fyra minuter och provanställningar oroar personalen på Swebuss, bolaget som driver kollektivtrafiken i Örebro.

Som vi berättade imorse är all personal, 250 personer på Swebuss i Örebro provanställda på sex månader och det oroar personalen.

-Det är som ett äktenskap, då kan det vara bra att man har en förlovning innan, säger Tex Kilström är trafikområdeschef på Swebuss och han försvarar provanställningarna.

Förlovning och äktenskap är kanske inte det som de anställda först tänker på när frågan om deras anställning och arbetsvillkor tas upp. De chaufförer som Sveriges Radio Örebro talat med är kritiska och oroliga men ingen vill ställa upp på en intervju, vem vågar göra det när man är provanställd, säger en av dem.

Förutom anställningen är busschaufförerna kritiska till de korta förberedelsetiderna.

- Man har fyra minuter på sig att reda på vilken buss man ska ha, leta på den, starta, logga in och lämna bussdepån, säger Clas Hellsing på fackbförbundet kommunal

Företaget ska se över förberedelsetiderna och de flesta provanställda kommer att få tillsvidareanställning, menar Tex Kilström på Swebuss.

karwan.tahir@sr.se

019-192042

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista