Kommunalrådet Peter Carlsson (S).
Hällefors

Uppsägningar väntar

Det kommer bli märkbara omställningar i Hällefors kommun när man ska få ordning på ekonomin i nästa års budget. Personal kommer att sägas upp och kommunen behöver lämna lokaler, till exempel vårdboenden. Men genom att spara 55 miljoner på fem år hoppas kommunalrådet Peter Carlsson, socialdemokraterna att ekonomin blir betydligt mer stabil.

- Visst känner jag en oro, vart ska det här ta vägen, men samtidigt känner jag att vi har en möjlig väg framåt, för andra vägar bär åt helsike, säger Peter Carlsson.

Under hela 2000-talet har Hällefors kommun levt lite över tillgångarna, men i och med finanskrisen blev det tvärstopp. Och de dåliga nyheterna rullade in, berättar Peter Carlsson.

- Jag har nog inte hämtat mig från den chocken än, underskottet för 2008; 20 miljoner kronor!

Så nu blir det mycket mer disciplin i nämndernas ekonomi, nästa år ska man spara 22 miljoner kronor, på fem år 55 miljoner, nog kommer det märkas menar socialdemokraten Peter Carlsson.

- Ja, det måste ju bli uppsägningar någonstans, men först och främst titta vi på lokaler.

Är det rimligt att tro att ni kan spara så mycket pengar på lokaler?

- Nej, det räcker inte, säger Peter Karlsson, det kommer nog varsel här.

Värsta scenariot är 40-50 jobb, men där vill man inte hamna. En lokal som går att lämna relativt snabbt är äldreboendet Gillersgården, och sen går det ju att effektivisera. Facket manar till att inte bara tänka osthyvelsmetoden.

-Man måste titta på att ta bort verksamhet, att enbart ta bort personal kommer inte att gå, hävdar AnnaLena Järnberg är ordförande för Kommunal i Hällefors.

Och så vill Kommunal att Hällefors ska försöka köpa ut äldre anställda när man säger upp.

- Vi får annars en hög medelålder i arbetsgrupperna, vi kommer tappa grunden för skolan och så småningom tappa service i kommun, säger AnnaLena Järnberg, Kommunal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".