Här hålls förhandlingarna idag runt Annika Östbergs eventuella frigivande.

Annika Östberg till tingsrätten

På måndagseftermiddagen kommer Annika Östberg att föras från Hinseberg till Örebro tingsrätt då hennes ansökan om att få sitt livstidsstraff tidsbestämt ska upp till förhandling.

Hon och hennes advokat hoppas på att tingsrätten går på Kriminalvården linje så att hon kan släppas fri till i sommar

Beslut i de här ärendena som handlar om att tidsbestämma ett straff brukar komma inom en vecka. Om beslutet avslår Annika Östbergs ansökan kan hon söka på nytt om ett år.

Men åklagaren, Gunnar Brodin, skriver i sitt yttrande att han motsätter sig att hennes livstidsdom omvandlas till ett tidsbestämt straff. Han anser att det är för tidigt och hänvisar till Rättsmedicinalverkets bedömning om att risken för återfall i allvarliga brott är medelhög.

Annika Östberg kom till Sverige och Hinsebergs-anstalten i Frövi i april månad. Hennes fall har varit uppmärksammat i många år, då hon suttit inlåst i USA i 28 år dömd för mord.

Johan Ödlund, hennes juridiska ombud vid dagens förhandlingar, har träffat Annika Östberg några gånger på anstalten i Frövi. Kl 14 idag börjar de öppna förhandlingarna, som leds av lagman Per Grevesmuhl.

Möjligtvis kan en stund av förhandlingen hållas bakom stängda dörrar då de mera personliga delarna avhandlas.

Tingsrätten i Örebro hade till mitten av okotober månad prövat 56 ansökningar om att få livstidsstraff tidsbestämda. Av dem 56 har 31 ansökningar bifallits och något färre, 25 ansökningar fick inte sina straff tidsbestämda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".