1 av 2
Läkaren Ewa Jasinska jobbar på den privata vårdcentralen i Fjugesta. Foto: Gabriel Stenström/SR
2 av 2

Privata vårdcentraler tillgängligare

När landstinget lät privata företag ta över några av länets vårdcentraler blev det lättare för patienterna att få träffa en doktor. En granskning som Sveriges Radio Örebro har gjort visar att de privata företagen lyckats mycket bättre än landstinget med att locka läkare till vårdcentralerna.

En av de vårdcentraler som privatiserats är den i Fjugesta, och där är många nu nöjda med sin vårdcentral.Så här säger några av de Fjugestabor som vi träffat:

- Jag tycker det fungerar bra här. Man ringer på morgonen så får man oftast en tid samma dag, säger en kvinna.

- Jag tycker den fungerar jättebra. Lätt att nå på telefon och trevlig personal, tycker en annan kvinna.

- Det har varit alldeles utmärkt. Det kan inte bättre vara. Det var väl bekymmer föär några år sedan när det inte fanns några läkare, men nu är det välordnat, säger en äldre man.

I början av 2000-talet fanns här inga anställda läkare i Fjugesta, och det var därför landstinget bestämde sig för att låta ett privat företag ta över istället. Ett par år senare privatiserades också två av Örebros vårdcentraler, i ett försök att lösa läkarbristen där.

Nu finns det gott om läkare på alla de här tre vårdcentralerna. I både Fjugesta och Vivalla finns det fyra fast anställda läkare och i Haga - som har betydligt fler patienter - finns det sex. Dessutom har vårdcentralerna anställda läkare som är under utbildning.

Baksidan med privatiseringen är att landstinget fick skjuta till mer pengar för att få företagen att ta över. Sammanlagt kostar dom här vårdcentralerna nu ungefär åtta miljoner mer om året för skattebetalarna än när landstinget drev dem.

Men den politiker som ansvarar för vårdcentralerna - socialdemokraten Håkan Bergman - tycker att det varit väl använda pengar:

- Jag tycker det har blivit bättre än hur det var tidigare och det har blivit något dyrare. Men jag tycker att det har det varit värt, säger Håkan Bergman, (S).

Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom@sr.se
019/19 20 35

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".