Rättegång om Annika Östberg

Det var rättegång i Örebro tingsrätt i dag, inför ett stort mediauppbåd och även många intresserade privatpersoner, om Annika Östbergs möjligheter att få tidsbestämt straff. Hon var dömd till ett livstidsstraff i USA innan hon kom till Sverige. Efter 28 år i fängelse vill hon nu ha ett tidsbestämt straff. Vid rättegången i dag berättade hon bland annat om hur det är att möta det svenska samhället.

Enligt åklagarsidan är Annika Östberg inte redo att möta de risker i form av bland annat narkotika som finns i det svenska samhället.

Åklagaren Gunnar Brodin motsätter sig att Annika Östberg ska få sitt livstidsstraff omvandlat. Han anser att frågan är för tidigt väckt. Åklagaren sade att Östberg sonat sitt brott och har inga invändningar mot strafflängden i sig, men han tycker att det finns för många frågetecken kring hur hon ska klara av en utslussning till samhället. Han anser att hon haft för få beledsagade permissioner och menar att man vet för lite om hur hon kommer att klara av sitt liv i frihet. Allra sist fick Annika Östberg ordet och hon vände sig till rättens ordförande och sade: -Jag ber om en ärlig chans till ett nytt liv hemma. Ett beslut kommer från domstolen om en vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".