Nära 600 hundar kommer finnas i lokalen dagen före massvaccineringen. Foto: Foto: Jan-Erik Henriksson/Scanpix

Hundmjäll hotar vaccineringen

Dagen innan den allmänna vaccineringen börjar i Örebro arrangerar Örebro Läns Kennelklubb en hunduställning på Örebromässan, alltså i samma lokal som vaccineringen ska ske.

-  Man borde inte haft en hundutställning dagen innan vaccinationen, säger Siv Pettersson länsordförande för Astma & Allergiförbundet.

Siv Pettersson tycker att det är mycket olyckligt att hundar ska vistas i samma lokal så nära inpå och oros nu för dom alla som har pälsallergi.

- Min första tanke är att det är någon miss i planeringen. Saliv och mjäll håller sig i luften ganska länge, man borde inte haft en hundutställning dagen innan vaccinationen, säger hon.

Örebro Läns Kennelklubb arrangerar dagen före en hundutställning i Örebromässans lokaler. Dom 25 vaccineringsbåsen kommer att täckas över så mattar och hussar med sina fyrbenta vänner kan husera helt fritt i Örebromässans stora lokaler. Nära 600 hundra hundar, blandade raser, kommer att visa upp sig nyborstade och fina.

Men det här är alltså inte Astma och Allergiförbundet helt nöjda med, dom är oroliga för alla som har allergiska besvär och tycker det är olämpligt att Landstinget kan tillåta att pälsdjur får vara i lokalen så nära inpå starten av massvaccineringen.

Hans Maltén är primärvårdchef i Örebro läns landsting och han håller med om att krocken med hunduställningen inte är så lyckad.

- Kunde vi styra det på något annat sätt skulle vi gjort det, säger han.

Den allmäna vaccineringen börjar i Örebro på måndag, den 16 november.

Andreas Morén
andreas.moren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".