Omkring 100 nya fall har konstaterats de senaste två veckorna. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Länet

Svininfluensaepidemin är här

Nu är att den så kallade svininfluensan utbredd på allvar, det menar smittskyddsexperterna i Örebro län. En influensamottagning har öppnats på Universitetssjukhuset i Örebro.

De senaste två veckorna har omkring 100 nya fall av den så kallade svininfluensan konstaterats i Örebro län. Det är en kraftig ökning, för för två veckor sen var bara 20 personer smittade, nu alltså 120.

I går, tisdag, berättade vi också om länets andra influensarelaterade dödsfall, en man i 60-årsåldern från norra länsdelen. Av fem som har konstaterats döda med kopplingar till svininfluensa i Sverige är två från Örebro län.

Sammanlagt har 11 personer varit inlagda på sjukhus i länet efter att ha smittats av influensan.

Örebro läns smittskyddsexperter konstaterar nu att epidemin är i full gång.

Därför har en särskild influensamottagning öppnats på infektionsmottagningen på Universitetssjukhuset Örebro. Där tar man emot både vuxna och barn som visar symptom på influensa.

På måndag nästa vecka börjar den allmänna vaccineringen. Men vaccinet får inte full effekt förrän två eller tre veckor efter att man fått det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".