Nu ska det firas med smörgåstårta i Lekeberf, efter att de äldre gett toppbetyg åt omsorgen. Pontus Lundahl/Scanpix
lekeberg

Firar äldreomsorgen med smörgåstårta

Det är ett medvetet arbete som ligger bakom Lekebergs topplacering inom äldrevården, det menar Anna-Karin Bergstén, som är chef för vård- och omsorgsförvaltningen.

Som SR Örebro berättat tidigare finns Lekeberg med på listan av de 20 bästa kommunerna i landet när det gäller äldreomsorgen. Det gäller när de äldre själva fått utvärdera. O det de rankat är service, mat och socialt umgänge. 

- Det känns ju jätteroligt och vi känner oss jättenöjda och glada, säger Anna-Karin Bergstén.

Hon menar att det är ett långt och gediget kvalitetsarbete som har givit frukt. Alla medarbetare har dragit sitt strå till stacken för att det totala resultatet har kunnat bli så bra.

Anna-Karin Bergstén är chef för vård- och omsorgsförvaltningen i Lekebergs kommun, och under sina tolv år som chef har hon jobbat mycket med att personalen ska trivas. Personalen har utbildats och flera olika arbetstidsmodeller har provats.

- Redan för tolv år sedan bestämde sig socialnämnden för att ta ett riktigt grepp på det här, och att vår lägsta nivå skulle vara undersköterskekompetens. För att lyfta yrket och för att lyfta kvaliteten inom vård och omsorg, säger Anna-Karin Bergstén.

Att personalen trivs och mår bra hänger tätt ihop med att de äldre också har det bra, säger Anna-Karin Bergstén.

99 procent av de anställda inom vård och omsorg i Lekebergs kommun har vårdutbildning på minst gymnasienivå, och det är den näst högsta siffran i hela landet. När det gäller hur nöjda de äldre är med maten ligger Lekeberg på fjärde plats, och dom minst fallskador i hela Sverige bland dom som är 80 år eller äldre. Och nu blir det fest.

-Ja, det blir med smörgåstårta och tårta förstås, för alla som jobbar inom vård och omsorg och så tänker vi oss en speciell satsning i kommunhuset också.

Hur blir det med de äldre då?

- Ja, de äldre får vi fundere över hur vi ska greppa an det, för det är ju de som ger oss den största feedbacken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".