Ulf Rönnmark jobbar på en av dom inspekterade tatuerings och piercingställene. Hans arbetsplats fick anmärkning på att de inte använde engångsförkläde. Men det är nu åtgärdat. Foto Sandra Nielssen / SR

Tatuerare fick anmärkning

Samtliga piercing- och tatueringsstudior i Örebro fick anmärkningar vid kommunens inspektioner som gjordes i våras. Det handlar bland annat om brister i hygienrutiner och hur verksamheterna hanterar avfall.

- En del brister var allvarliga, det har handlat om handhygien och att man inte använder desinfektionsmedel, säger Rebecka Bogren, miljö och hälsoskyddsinspektör på Örebro kommun.

 Sju av åtta inspekterade piercing- och tatueringsstudios i Örebro fick anmärkningar på just hygienen. En del fick bara mindre anmärkningar som att man inte använde engångsförkläden, medan det fanns de som fick allvarligare anmärkningar. En studio använde inte desinfektionsmedel på händer och inte heller på kundens hud. Och det ökar risken för infektioner och blodsmitta enligt, Rebecka Bogren.

- Så det är viktigt att man har bra rutiner för hygien och rengöring, säger Rebecka Bogren.

En som jobbar på en av de inspekterade piercing- och tatueringsstudiorna är Ulf Rönnmark. Hans arbetsplats fick en anmärkning på att de inte använde engångsförkläde. Det har de nu åtgärdat enligt Ulf Rönnmark.

Han tycker att inspektionerna är bra för kunderna och säger att man som tatuerare kan läsa sig till det som krävs och att det egentligen inte borde vara så svårt för att klara sig utan större anmärkningar.

- Det tycker jag låter galet att folk inte kan hålla snyggt och rent för det är ganska allvarligt, det är ju nålar som penetrerar hud, säger Ulf Rönnmark.

De flesta verksamheter har idag åtgärdat bristerna och det är två som finns kvar att följa upp.

Sandra Nielsen
sandra.nielsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".