400 resenärer fast på tåg

Tusentals personer drabbades av tågförseningar när ett X 2000-tåg rev ner en kontaktledning utanför Laxå på fredagseftermiddagen. Först vid 22-tiden kunde Banverket öppna det ena spåret. Innan dess var det totaltstopp mellan Stockholm och Göteborg.

300 personer satt fast i flera timmar på det stillastående X 2000-tåget mellan Laxå och Skövde. Även ett nattåg med ett hundratal passagerare blev stillastående på spåret. Utöver dessa tåg så orsakade tågstoppet förseningar för över 3000 personer.

Det var klockan 18.15 som X 2000-tåget rev ner en kontaktledning fyra kilometer utanför Gårdsjö mellan Laxå och Skövde. De 300 passagerarna gick inte att evakuera av flera orsaker, utan blev alltså sittande på tåget.

– Dels för att tåget inte stod på en station, men också för att det var omöjligt att få tag på tillräckligt många bussar, säger Dan Olofsson, på SJ:s pressjour.

Ett nattåg på väg mot Luleå från Göteborg blev också stillastående en bit längre bort från X 2000-tåget. Där uppskattar SJ att ett hundratal passagerare färdades.

Den nerrivna kontaktledningen orsakade inte bara stopp i norrgående riktning utan hängde även ner över spåret i södergående riktning. Det orsakade totalstopp på hela västra stambanan. På grund av det blev många tåg försenade under fredagskvällen.

– 3000 personer och 12 tåg har drabbats, säger SJ.

Vid 22-tiden släpptes trafiken på i södergående riktning. En halvtimme senare drog ett diesellok iväg X 2000-tåget till perrongen i Laxå där passagerarna fick fortsätta färden mot Stockholm, fyra timmar försenade.

– Det är beklagligt att passagerna har fått sitta och vänta, säger Dan Olofsson på SJ.

Kommer passagerarna få ersättning?

– Absolut. De ska vända sig till SJ:s kundtjänst.

Peter Johansson
peter.a.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".