Flexibel skolstart utreds

Örebro kan bli försökskommun

Örebro kommun bör bli en försökskommun för flexibel skolstart, det föreslår skolpolitikern Lennart Bondeson. Regeringen har nu beslutat att utreda om Sverige ska införa olika starttider på året för elever i grundskolan.

- Vi har ju några skolor som jobbar med flexibel skolgång, bland annat i Stora Mellösa och Odensbacken. De skulle mycket väl kunna vara försöksskolor för flexibel skolstart, säger Lennart Bondeson.

Under flera års tid har ett antal kommuner i Sverige ansökt om att få införa flexibla skolstarter på försök. Och enligt Lennart Bondeson (KD), ordförande i programnämnd barn och utbildning i Örebro, så pågår som sagt redan viss försöksverksamhet i Örebro.

Det handlar om att elever i grundskolan kan starta skolan fler gånger per år än bara på hösten.

Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna har i flera år förespråkat en skolstart även på våren. Folkpartiet har varit emot, och även Skolverket har haft invändningar med hänvisning till att det blir svårt med övergången till gymnasiet. Men nu öppnar Folkpartiet för en förändring. En förändring som Lennart Bondeson vill att Örebro är med på så fort som möjligt.

- Så fort regeringen har sagt sitt när det gäller att försöksarbetet ska påbörjas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".