1 av 2
Vårdcentralschefen i Vivalla, Kurt Vetterskog, är en av delägarna till det företag som driver vårdcentralen. Foto: Gabriel Stenström/SR
2 av 2
örebro

Miljonär på sina vårdcentraler

 De tre läkare som tog över driften av Vivalla vårdcentral i Örebro har blivit miljonärer på privatiseringen på vården. Det visar SR Örebros fortsatta granskning av privata vårdcentraler i länet. Läkarna driver sammanlagt tre vårdcentraler. När de delade på vinsten för förra året fick de ungefär 2 miljoner var.

- Det har gått bra tycker jag. Hittills är väl bäst att tillägga, säger vårdcentralschefen i Vivalla Kurt Wetterskog som är en av delägarna.

Är det ekonomiska resultatet ungefär det ni hade förväntat er?

- Vi har inte räknat något exakt i kronor och procent, men resultatet ser ut att vara stabilt, fortsätter Kurt Vetterskog.

Förutom Vivalla vårdcentral i Örebro driver företaget också två vårdcentraler i Västmanland. Kurt Vetterskog säger att även om landstingen har olika system för att beräkna ersättningen till företaget så går vårdcentralerna ungefär lika bra ekonomiskt.

Hur ser du på de vinster som ni kan plocka ut som delägare i företaget?

- Vinsten är ju det som blir kvar efter det att man uppfyllt kontraktet, säger Kurt Vetterskog.

Kurt Vetterskog säger att han och de andra ägarna tar ut en lägre lön än sina läkarkollegor och att de själva står för inbetalningarna till sina pensioner. För att täcka upp det krävs det enligt honom att ägarna får ungefär en vinstmiljon var.

Men utöver det fick alltså de tre ägarna ytterligare en miljon var när förra årets resultat var klart. Dessutom fick de 700 000 kronor var i arvode för att de sitter i företagets styrelse.

Som vi har rapporterat tidigare ökade landstingets kostnader för Vivalla vårdcentral när den blev privatdriven. Men att den en del av de pengarna nu blir vinster för ägarna bryr sig inte landstinget om eftersom företaget ordnar den vård som landstinget kräver.

- Jag kan känna att det här är väldigt mycket pengar till tre enskilda aktieägare. De gör ett väldigt överskott på de här tre verksamheterna, säger landstingsrådet Håkan Bergman, S.

- Jag skulle gärna se att de återinvesterade det i vården, men det kan inte jag påverka. Vare sig genom politiska beslut i landstinget eller annat, fortsätter Håkan Bergman, S.

Reporter
Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom@sr.se
019-19 20 35

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".