Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Östbergs livstidstraff tidsbestämt

Lagman Per Grevesmühl vid Örebro tingsrätt som varit med och tagit beslutet om tidsbestämt straff för Annika Östberg. Foto: Carina Galanou

Annika Östberg, som suttit i fängelse 28 år i USA för två mord, får sitt straff tidsbegränsat. Det beslutade Örebro tingsrätt i dag. Annika Östbergs livstidsstraff omvandlas till fängelse i 45 år. 

Eftersom Östberg redan suttit i fängelse i 28 år innebär det att hon blir villkorligt frigiven om cirka 1,5 år i maj 2011. Då får hon en prövotid på 15 år. Om hon begår något brott under den tiden har den villkorliga frigivningen förbrukats, och hon måste avtjäna återstoden av straffet.

Det var 1983 som Annika Östberg av amerikansk domstol dömdes till livstids fängelse för dubbelmord på en restaurangägare och en polis i delstaten Kalifornien.

Efter många års diplomati fördes Annika Östberg till svenskt fängelse i april och har sedan dess suttit på Hinseberg utanför Frövi. Hon har också vänt sig till tingsrätten i Örebro för att få sitt livstidstraff tidsbestämt, något som prövades i rätten förra veckan.

Idag har tingsrätten i Örebro lämnat sitt beslut
Örebro tingsrätt har idag omvandlat hennes livstidsstraff till fängelse i 45 år.
Annika Östberg har för närvarande avtjänat drygt 28 år och 6 månader.

Vid prövningen av hennes ansökan om omvandling har tingsrätten särskilt beaktat fem angivna kriterier. 

  • Den tid som hon har avtjänat.
  • De omständigheter som legat till grund för att hon fick livstidsstraff.
  • Om det finns risk för att hon återfaller i brottslighet av allvarligt slag.
  • Om hon har åsidosatt vad som gäller för hennes straffverkställighet.
  • Att hon medverkat till att främja sin anpassning i samhället.

Tingsrätten har funnit att Annika Östberg gjort sig skyldig till synnerligen allvarliga brott men att den tid som hon har suttit i fängelse för att sona brotten nu är tillräcklig.

Liten risk för återfall
Vidare har tingsrätten slagit fast att hon, med ett undantag för en händelse 1989, inte har gjort sig skyldig till allvarliga regelöverträdelser i fängelset.  Dessutom står det enligt tingsrätten klart att hon har medverkat till att främja sin anpassning i samhället. Slutligen har tingsrätten gjort det ställningstagandet att det inte finns en konkret och beaktansvärd risk för att hon ska fortsätta att begå allvarliga brott.

Det innebär i praktiken att Annika Östberg ska bli villkorligt frigiven om cirka ett och ett halvt år. Tingsrättens beslut kan överklagas till Göta hovrätt.

Fakta Annika Östberg

Annika Östberg begärde i somras att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff. Ytterst handlar hennes ansökan om att bli frigiven.

Det är först när tingsrätten bestämt om hon ska få sitt straff omvandlat som det går att räkna ut när hon kan bli en fri kvinna. Enligt svensk praxis friges en dömd efter två tredjedelar.

Annika Östberg satt 28 år i amerikanskt fängelse dömd för två mord innan hon i våras överfördes till Sverige. Sedan dess har hon suttit i ytterligare över ett halvt år på Hinsebergs kvinnoanstalt utanför Örebro där hon fortfarande sitter. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".