1 av 2
Köerna ringlar långa utanför Örebromässan. Foto: Andreas Morén / SR Örebro
2 av 2
Örebroare väntar på vaccinering Foto: Andreas Morén / SR Örebro
Örebro

Trafikkaos för vaccinering

Det är mycket långa bilköer kring mässan i Aspholmen just nu. Anledningen är vaccinationen mot nya influensan som drar igång idag och som lockar många besökare.

Familjer med barn kan söka sig till olika ställen beroende på barnets ålder och vilken kommmun man bor i. I Askersund får skolbarn vaccin mot svininfluensan i skolan av skolsköterskan och i kommunen är redan mer än hälften av förskolebarnen mellan 3 och 6 år vaccinerade.

Barn från sex månader till sex år kan vaccineras på sin Barnavårdscentral,  BVC och vissa BVC-mottagningar har då valt att också vaccinera föräldrar vid samma tillfälle.

Barn under 13 år och personer som hör till riskgrupperna  kommer att vaccineras två gånger och det ska då gå minst tre veckor mellan vaccinationerna.

Det ska komma ytterligare ampuller med vaccin till länet under veckan men ändå räknar smittskyddsläkare Hans Fredlund med att vaccinet inte kommer att räcka till för alla som önskar att vaccinera sig den här veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".