Politisk debatt om vinster i vården

Att vård går med vinst är en drivkraft som är till gagn för alla. Det anser Moderaternas Kent Persson som idag var med och debatterade vinster i vården i vårt program Rakt på sak.
Det var i morse som vi kunde berätta att dom läkare som driver Vivalla vårdcentral årligen gör miljonvinster i sitt avtal med landstinget.

Socialdemokraten Håkan Bergman, med ansvar för vårdcentralerna i Örebro län säger att han är tveksam till att ha vinst som drivkraft i vården.

I vår granskning av dom privata vårdcentralerna i länet så kunde vi imorse berätta att dom tre läkare som äger och driver vårdcentralen i Vivalla har lyckats göra miljonvinster - något som upprepats sen det privata bolaget tog över driften Av Vivalla vårdcentral för fyra år sedan. Samtidigt har vi i intervjuer hört att både läkare och patienter många gånger känner sig nöjda med den vård dom ger och får.

Att vårdcentraler läggs ut på privat entreprenad är något som dom styrande Socialdemokraterna i Örebr läns landsting mer eller mindre känt sig tvingade till. Hittills rör det sig om tre vårdcentraler som drivs i privat regi och moderaternas Kent Persson är oförstående till den kritik som Socialdemokraterna lägger på dom privata vårdbolagens vinstintressen.

-För mig är det viktigast att medborgarna får vård i rätt tid, säger Kent Persson.
Han vänder sig mot att det idag är helt okej att tjäna pengar på att bygga sjukhus, att sälja mediciner och sjukvårdsprodukter men att det anses fel att tjäna pengar på vård.
-Jag förstår inte det, säger moderaternas Kent Persson.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".