Kulturstrategi får kritik

Åtta av Örebro läns kommuner gillar inte koncentrationen till Örebro när de skriver sina svar om förslaget till Kulturstrategi för Örebroregionen. Ett nytt kulturcentrum i Örebro är onödigt, tycker bland annat Karlskoga.

Formuleringarna om ett nytt regionalt kulturcentrum och Örebro som ett "nav" i länets kulturliv får - som väntat - en hel del stryk när remisserna på regionförbundets kulturstrategi nu lämnats in. Med bara fyra undantag är kommunerna i länet kritiska till allt som liknar centralisering till länshuvudstaden. Lite mer överraskande är då kanske att Örebro själv inte är helt positiv. Idag gäller att vi arbetar med flera, mindre centra, t ex i de olika stadsdelarna, skriver man. Någon brist på lokaler finns det inte!

-Koncentrationen till Örebro är olycklig! säger Degerfors, där tonen skärptes när vänsterns förslag röstades igenom. Kulturbesluten borde tas via ett representantskap där de olika kommunerna är med, tycker Askersund. Som också fastnat för det där med Örebro som ett kulturellt "nav". -Vi ska inte leverera kultur in till navet, det borde vara tvärtom, säger kommunstyrelsen i Askersund. Och hjulet kan inte snurra om däcket inte har kontakt med marken eller inte får kraft från åedalen. Låt oss klara ut vem som håller i styret - och vad som ska finnas på pakethållaren - och vart färden ska gå!

Lindesberg vill att kommunerna söder respektive norr om Örebro går samman, för att bli konkurrenskraftiga. Linde föreslår ett kommunförbund mellan de fyra i norr för ämnena kultur och idrott, precis som man redan har i tekniska frågor. Med två sådana större "kulturkommuner" norr - och söder om Örebro skapas en riktig dynamik mellan centrum och periferi, skriver Lindesberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".