1 av 2
Landstingets barnhälsovårdsöverläkare Leif Ekholm vill se bättre satning på BVC i Vivalla. Foto: Gabriel Stenström/SR
2 av 2
Vårdcentralen i vivalla

Underbemannat trots miljonvinst

Det finns alldeles för lite personal på Barnavårdscentralen i Vivalla. Det tycker landstingets barnhälsovårdsöverläkare Leif Ekholm. Samtidigt går företaget som driver barnavårdscentralen med mångmiljonvinst. Leif Ekholm tror att den låga bemanningen på BVC försämrar vardagen för både barn och föräldrar i Vivalla

- Konsekvensen blir ju till exempel att föräldrarna inte får det stöd som behövs, och det innebär ju en mindre trygghet i familjen, säger Landstingets barnhälsovårdsöverläkare Leif Ekholm.

Det finns i dag tre sjuksköterskor på Barnavårdscentralen i Vivalla. Leif Ekholm tycker att det borde vara dubbelt så många. Den bedömningen grundar han på ett sätt att mäta behovet som enligt honom är nationellt accepterat.

Vill se mer pengar till BVC
I går måndag berättade vi att det företag som driver barnavårdscentralen i Vivalla gick med ungefär sex miljoner i vinst i fjol. Och Leif Ekholm vet hur han tycker att vinsten borde användas istället för att delas ut till ägarna.

- Jag skulle gärna se att de la ner mer pengar på personal på BVC. Det tycker jag är rimligt, säger Leif Ekholm.

Men vårdcentralschefen i Vivalla Kurt Vetterskog - som också är en av delägarna - underkänner helt Leif Ekholms beräkningar. Han tycker att sättet att mäta behovet av personal är gammalmodigt

- Bara sifferexercis säger inte mycket. Det är ett annan sätt att arbeta i dag, än det var förut, säger Kurt Vetterskog.

Har ökat bemanningen efter privatiseringen
Kurt Vetterskog säger också att företaget har ökat bemanningen på BVC med motsvarande en halv tjänst sedan företaget tog över. Och barnhälsovårdsöverläkare Leif Ekholm är väl medveten om att inte heller landstinget bemannade BVC på det sätt som han tycker är nödvändigt.

Han har försökt uppmärksamma landstingspolitikerna på problemet ända sedan landstinget drev vårdcentralen i Vivalla.

- De allmänna kommentarerna under åren är att så här ska det inte vara. Men det har inte skett någon förändring, säger Leif Ekholm.

Reporter
Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom@sr.se
019/19 20 35

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".