Migrationsverket samtalar med Örebro

Behovet av att ta emot ensamkommande flyktingbarn ute i kommunerna är akut. Bara fyra kommuner i landet är så kallade ankomstkommuner men nu ska det bli fler och Örebro kan vara en av dem.

Migrationsverket för för närvarande samtal med sex ytterligare kommuner utöver de fyra som är ankomstkommuner idag, om att ta emot barnen, och Örebro är alltså en av dessa kommuner.

Om kommunerna inte frivilligt går med på att bli ankomstkommuner så kan Migrationsverket tvinga dem till det.

Utvecklingen när det gäller ensamkommande asylsökande barn till Sverige beskrivs som vansinnig. 2005 kom 389 barn, i år beräknas 2 400 barn komma.

 Migrationsverket kommer dessutom i fortsättningen att pröva barnens asylskäl redan i ankomstkommunerna, om det inte finns någon kommun som är beredd att ta emot dem. Det innebär att de också kan bli kvar där.

- Det har vi inte gjort tidigare. Tanken är ju inte att de här fyra ska ta hela ansvaret. Det är därför vi utökar antalet och sprider det geografiskt, sade Dan Eliasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".