1 av 2
Vårdcentralschefen i Fjugesta Astrid Söderquist vill inte avslöja hur stor vinsten för vårdcentralen är. Foto: Gabriel Stenström/SR
2 av 2
Privata vårdcentraler

Vinsten i Lekeberg - hemlig

Även den privatdrivna vårdcentralen i Fjugesta går med vinst. Det visar Sveriges Radio Örebros fortsatta granskning av de privatdrivna vårdcentralerna i länet. Tidigare i veckan har vi berättat om de miljonvinster som Vivalla vårdbolag gjort de senaste åren. Men vilka resultat Lekebergs vårdcentral gjort efter privatiseringen vill inte verksamhetschefen Astrid Söderquist berätta.

- Offentliga bokslut finns ju alltid att tillgå. Jag ser ingen anledning att uttala mig om det offentligt, säger Astrid Söderquist.

Det var företaget Kvalita som tog över vårdcentralen i Fjugesta 2003, och det har förstås som alla företag ett offentligt bokslut. Problemet är att resultatet för Lekebergs vårdcentral inte nämns i det. Resultaten för företagets andra vårdcentraler i Sverige står däremot specificerat, bland annat för Haga vårdcentral i Örebro som gått både lite plus och lite minus under årens lopp.

Lekeberg har ett förmånligare avtal med landstinget och de siffror som Astrid Söderquist i Lekeberg trots allt lämnar muntligt bekräftar att vårdcentralen i Fjugesta går med vinst, en vinst på mellan 6 och 8 procent i fjol. Det skulle i så fall vara ett sämre resultat än det Vivallas vårdbolag redovisar. Men hur mycket vinsten i Lekeberg blivit i kronor vill alltså Astrid Söderquist inte berätta.

I början av det här året fick vårdcentralen i Fjugesta nya ägare - den stora vårdkoncernen Capio. Men inte eller de nya ägarna vill vara öppna med hur vårdcentralen går ekonomiskt, förklarar vårdcentralschefen Astrid Söderquist.

- Det har ju varit mycket diskussioner under hösten om vårdföretag och vinster och så, men jag har ju signaler uppifrån om hur jag ska hantera det här, säger Astrid Söderquist.

Hur går det ihop med skattebetalarnas rätt till insyn?

- Jag får väl ta med mig frågan uppåt.

Är det en befogad fråga tycker du?

- Det är klart att skattepengar har ju alla ett intresse av att se hur man hanterar, så är det ju. Så det är klart att helt obefogad kan jag tycka att den inte är. Den kan nog vara befogad, men jag har inget svar i dag, säger verksamhetschefen på Lekebergs vårdcentral Astrid Söderquist.

Reporter
Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom@sr.se
019/19 20 35

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".