Första fallen i Örebro län

Influensasmittad vårdas i respirator

En 25-årig man i Örebro vårdas i respirator sedan han smittats av den så kallade svininfluensan. En kvinna i 50-årsåldern har nyligen fått lämna respiratorn och är på bättringsvägen, det säger Jan Källman, som är verksamhetschef på infektionskliniken på Universitetssjukhuset i Örebro.

Det är de två första fallen i Örebro län där patienter med svininfluensa tvingas vårdas i respirator, och just nu är det ett hårt tryck på avdelningen, som har fått ta in extrapersonal.

– Ja, vi har många patienter som söker med influensa och influensaliknande symptom, och det har gjort att vi har fått förstärka vår bemanning och vår beredskap för detta, säger verksamhetschef Jan Källman på infektionskliniken på Universitetssjukhuset i Örebro.

Två svårt sjuka
Just nu ligger ett knappt tiotal personer på infektionskliniken. Två av dem betraktas som svårt sjuka. En av dem är en 25-årig man från Örebro län, som blev lagd i respirator igår. Tillståndet är allvarligt men stabilt, säger verksamhetschef Jan Källman.

En kvinna i 50-årsåldern var den första att hamna i respirator på infektionskliniken, på grund av den så kallade svininfluensan. Hon har fått lämna respiratorn nu och är på bättringsvägen, men fortfande kvar på intensivvårdsavdelningen.

Hårt tryck
Många vänder sig direkt till infektionskliniken, som just nu är under hårt tryckt. Som mest kommer ett 50-tal patienter per dygn dit. Men bara en tiondel är så sjuka att de behöver läggas in, säger Jan Källman. Han tycker inte att man ska gå direkt till sjukhuset om man är orolig för att ha smittats av den så kallade svininfluensan.

– Nej, vi tycker ju att man i första hand ska kontakta sjukvårdsupplysningen. Har man lättare symptom är det egenvård som gäller och är det lite måttligare symptom så kan man bedömas på sin vårdcentral, säger Jan Källman.

Bara vid allvarligare symptom ska sjukhuset ta hand om patienten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".