1 av 2
Krister Larsson, en av de 500 som snart blir utförsäkrad från Försäkringskassan. Foto: Marie Hansson/SR
2 av 2
Marie Hansson
örebro län

500 länsbor utan sjukförsäkring

Vid nyår kommer runt 500 personer i Örebro län att få lämna sjukförsäkringen. Det är människor som varit sjukskrivna mer än 2,5 år och som nu måste söka nytt jobb eller återgå till sitt gamla arbete - om de kan. För dagarna i sjukförsäkringen har tagit slut.

Krister Larsson i Sydnärke är en av dem som berörs, han har ständig värk och ska nu söka nytt jobb.

-Det är alldeles uppåt väggarna, är man sjuk så är man, sjukdomen tar ju inte slut för att dagarna tar slut, den fortsätter ju!

Det är många tankar som far i huvudet på Krister Larsson just nu. Han har fått artros, kan inte sitta eller stå för länge, kan bara jobba 25 procent. Sen ett tag är Krister också uppsagd från sitt jobb på Örebro kommun. Och vilka jobb finns på en så liten deltid? Det undrar Krister Larsson.

-Jag tror inte på framtiden när det gäller jobb, det finns inga 25-procentiga jobb, menar Krister Larsson.

Efter nyår lämnar 500 länsbor sjukförsäkringen, under hela nästa år 850 personer enligt Försäkringskassans prognoser. För riksdagen har bestämt att bara mycket allvarligt sjuka människor vara sjukskrivna mer än två och ett halvt år.

Elisabeth Svantesson, moderat riksdagsledamot från Örebro tycker det är bra att Krister Larsson inte blir kvar i sjukförsäkringen år efter år.

-Har man en viss arbetsförmåga så tror jag att det bra både för samhället och individen att den arbetsförmågan tas tillvara även om det kan vara några timmar per dag.

Krister Larsson tror inte att det är en rimlig tanke att man kan få jobb med så liten arbetsförmåga som han har.

-Jag är anställd inom Örebro kommun, och där finns inga 25-procentiga jobb, och arbetsförmedlingen har ju tittat och dom har ju heller inte hittat några 25-procentiga jobb.

Moderaten Elisabeth Svantesson tycker det är viktigt att sätta en gräns för sjukskrivningar även om det just nu är lågkonjunktur.

-Det är inte rimligt att man går sjukskriven 10-12 år som en del personer gjort, det är inte rimligt vare sig för individen eller samhället, tycker Elisabeth Svantesson, moderat.

-Jag tror inte dom här politikerna verkligen är insatta i hur det är för oss som är långtidssjukskrivna och får ekonomin slagen i spillror, säger Krister Larsson.

Reporter
Marie Hansson
marie.hansson@sr.se
019-19 20 46

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".