sjukförsäkringen

"Vi tänker ta bort stupstocken"

Blir det maktskifte i Sverige vid nästa val kommer de röd-gröna partierna att riva upp sjukförsäkringen.
-Vi tänker ta bort stupstocken i sjukförsäkringen, det lovar Matilda Ernkrans, socialdemokrat och riksdagsledamot från Hallsberg.

Som SR Örebro berättat tidigare så kommer runt 500 personer i Örebro län att få lämna sjukförsäkringen vid årskskiftet eftersom deras dagar är slut. 850 personer under hela nästa år, enligt Försäkringskassans prognos.

Om du inte är mycket allvarligt sjuk så kan du från och med nyår inte vara sjukskriven längre än 2,5 år - en bortre gräns, eller stupstock som Matilda Ernkrans väljer att kalla den. Och den gränsen ska tas bort med en rödgrön regeringen, det är dom tre partierna överens om.

-Det är helt osannolikt att det här kan hända i ett välfärdsland, att man kastas ut ur en socialförsäkring. Inte för att man har blivit frisk utan för att dagarna helt enklet är slut!

Matilda Ernkrans är upprörd över gränsen i sjukförsäkringen, valet nästa höst är en öppen fråga, men blir det maktskifte vill socialdemokraterna riva upp sjukförsäkringen och hitta en kompromiss.

-Vi måste formulera en ny socialförsäkring byggd på principerna att den ska vara generell, ska ge en standardtrygghet och täcka inkomstbortfall, hävdar Matilda Ernkrans, S.

De borgerliga partierna tog ju beslutet att sätta en gräns i sjukförsäkringen. Men redan förra mandatperioden började socialdemokraterna utförsäkra människor i stor skala. Elisabeth Svantesson, moderat riksdagsledamot från Örebro tycker inte att socialdemokraterna i praktiken för en så mycket annorlunda politik än alliansen gör.

-Tyvärr är socialdemokraterna i opposition emot alliansens förslag oavsett vad det handlar om, sen i sina motioner är de inte så långt borta. Jag hoppas att vi ska kunna göra något tillsammans, men hittills har socialdemokraterna inte visat någon stor vilja, påpekar Elisabeth Svantesson, M.

Reporter
Marie Hansson
marie.hansson@sr.se
019-19 20 00