Jobba av straffet i Örebro

Vi fortsätter vår rapportering om ungdomstjänsten där unga som begår brott får jobba av sina straff istället för att betala böter. Vi har tidigare berättat om Karlskoga som har svårt att hitta ungdomstjänstplatser. Men i Lindesberg och Örebro finns inte det problemet. Där har man en bank med arbetsgivare som ställer upp gång på gång.

En av dem som just avtjänat sitt straff på 90 timmars ungdomstjänst bland sandsäckar och boxare i Örebro boxningsklubb, är 18-årige Jakob som dömdes för misshandel tidigare i år. Han är nöjd med sitt straff och tycker det är mycket bättre än böter. Nu han han slutat slåss, säger han och kämpar för att få ett jobb som ger lön. Han tänker inte åka dit igen.

Enligt Jörgen Hass, som samordnar ungdomstjänsten i Örebro kommun, är det en vanlig inställning bland de cirka 80 örebroläningar som döms till ungdomstjänst varje år.

Någon utvärdering av straffet ungdomstjänst har varken gjorts lokalt eller på riksplanet sen det infördes 2007. Något som Jörgen Hass på Örebro kommun ser fram emot.

Reporter: anna.nystrom@sr.se