Svininfluensan

Vaccinet kommer ta slut snabbt

Det vaccin som kommer till Örebro län i morgon kommer till stor del att ta slut under dagen, det tror smittskyddsläkare Hans Fredlund.

-- Till länet kommer det 10 000 doser på tisdag och sedan kommer det 20 000 doser på fredag. De här 10 000 doserna på tisdag kommer att gå till Örebromässan och sedan kommer det att gå ut till vårdcentralerna ute i länet, säger Hans Fredlund.

Av de 10 000 doser vaccin som kommer till Örebro län i morgon, tisdag, så ska 4 500 hamna på Örebromässan. 500 fördelas på vårdcentralerna i Örebro, så att Barnavårdscentralerna har någonting att ge barnen. Resterande 5 000 doser fördelas mellan vårdcentralerna utanför Örebro, som får 500 doser var.

Lekeberg väntar till onsdag
De flesta börjar vaccinera i morgon, men vårdcentralen i Lekeberg väljer att vänta tills på onsdag. Verksamhetschef Astrid Söderquist förklarar varför.

-Vi har fått besked om att leverans med vaccin kommer på tisdag, och den brukar komma med turbilen klockan 14. Sedan tar det en timme att bereda och vaccinet måste ha rumstemperatur innan vi kan ge det. Vi har bedömt att det är försent att starta då, så vi har beslutat att starta på onsdag, säger Astrid Söderquist. Hon tror att vaccinet kommer ta slut på onsdag.

Muterat virus
På fredag kommer en ny leverans med 20 000 doser till Örebro län, och det kommer också ta slut snabbt, tror Hans Fredlund. Att man nu har hittat muterade influensavirus i Norge betyder ingenting för vår fortsatta vaccinering, säger han. Vaccinet hjälper även mot det muterade viruset.

-Det förändrar varken diagnostiken av viruset eller vaccineffekten, säger smittskyddsläkare Hans Fredlund.

Men om vi får en andra våg, orsakad av muterad influensavirus, så kanske man blir allvarligare sjuk då. Därför är det en god idé att vaccinera sig, även om den här första vågen kanske klingar ut inom några veckor, menar Hans Fredlund.