Omsorgsnämndens ordförande i Hällefors:

Inte roligt ta nedläggningsbeslut

Det är aldrig roligt att ta nedläggningsbeslut, men ibland är det nödvändigt, det säger Lilian Stenqvist, socialdemokratisk ordförande i omsorgsnämnden i Hällefors. Just nu ligger tjänstemannaförslaget om Gillersgården hos en extern revisionsbyrå för granskning, säger Lilian Stenqvist.

– Vi vill ju se om siffrorna stämmer, utav en utomstående. Om det håller både penningamässigt och personalmässigt, säger Lilian Stenqvist.

Omsorgsnämnden i Hällefors ska spara nästan 19 miljoner kronor under nästa år, därför måste de skära i verksamheten. Enligt Lilian Stenqvist är kostnaden för vård och omsorg i Hällefors mycket högre än genomsnittet, därför är det där nedskärningar blir störst.

– Vi måste ju spara jättemycket, och det här kommer ju drabba både brukare och personal. Det är inte roligt att spara men vi måste, säger Lilian Stenqvist.

Får flytta till Fyrklövern
De flesta av de boende på Gillersgården kommer få plats på boendet Fyrklövern i stället, om det blir så att Gillersgården läggs ned. Även personal kommer att drabbas om det blir en nedläggning.

Bara att förslaget finns upprör ändå en stordel av de boende i Hällefors, både på Gillersgården och bland kommuninnevånarna.

Protestlistor lämnas över idag
Protestlistor med över 1000 namn har samlats in, och på torsdagen överlämnas de till Lilian Stenqvist, något som inte hör till vanligheterna. Men hon förstår de som protesterar, säger hon.

– Ja, det förstår jag, för det är så många som har pratat med mig, så jag förstår det mycket väl. Som politiker måste man ju ta obekväma beslut, men man mår inte bra när man gör det, och det här är inte roligt, säger Lilian Stenqvist.

Ibland funderar hon till och med på om det här värt det. Det är baksidan med att vara politiker, att ta obekväma beslut som många ogillar, menar hon.