askersund

Studiecirklar om framtiden

Många vanliga människor är nu med och planerar hur det ska vara i Askersunds kommun i framtiden. Översiktsplanen ska göras om och då har kommunen startat studiecirklar där invånarna kan diskutera vad som behöver göras på deras ort.

- Jag är glad att jag hoppade på, det har varit jättespännande att vara med, berättar Anne Helgesson som bor strax utanför Åsbro och är med i en cirkel.

Hon har massor med idéer om hur Åsbro ska utvecklas, centrum borde flytta till genomfartsleden, tågen skulle stanna i samhället och gärna ett seniorboende. Å miljötänket borde genomsyra all planering. Frågor som är bra att ta upp i en översiktsplan som tar sikte 10-20 år framåt i tiden.

Nya Kommunalrådet, Per Eriksson, socialdemokraterna är glad över intresset för studiecirklarna, han hoppas på både kloka och galna idéer.

- Vi är ju en spridd kommun, det är jätteviktigt att vi har med oss våra medborgare så att dom tycker att vi för rätt politik. Det här är kalas!

Flera småskolor har lags ner dom senaste åren, och sjätteklassarna flyttade in till högstadiet in till Sjöängsskolan, frågor som verkligen upprört en del kommuninvånare, Anne Helgesson i Åsbro var engagerad och blev besviken över politikernas agerande då.

- Min erfarenhet då var att det var svårt att påverka, svårt att få gehör, min förhoppning är att studiecirklarna är en bättre kanal, tänker Anne Helgesson.

Kommunalrådet Per Eriksson vill förvalta alla synpunkter från studiecirklarna så bra han kan, men visst finns det en risk att medborgarna blir besvikna om politikerna inte genomför förslagen.

- Eftersom man önskar fritt och kanske inte alltid tänker på ekonomin, eller behöver göra det så måste vi berätta att vissa dyra frågor kan ta längre tid, påtalar Per Eriksson, socialdemokraterna i Askersund.

Reporter
Marie Hansson
marie.hansson@sr.se