Forskare varnar för rasism

Polisen måste ta de trakasserier som drabbat en familj i Kumla på större allvar. Det tycker Ulla Rantakeisu som forskat om angrepp mot invandrarfamiljer.

Efter vår rapportering om familjen har bland annat hon reagerat på att polisen i sin utredning inte tittat närmare på om det funnits främlingsfientliga motiv bakom angreppen på familjen.

Det var på torsdagen SR Örebro berättade om en familj som under upprepade tillfällen drabbats av trakasserier av ungdomsgäng som under nattetid bankat på dörren och fört oväsen i trädgården.

Ulla Rantakeisu som är verksam på Karlstad universitetet har forskat runt liknande händelser i Värmland där rasism legat bakom angrepp mot invandrarfamiljer och hennes erfarenheter är att polisen generellt är dålig på att prioritera händelser som den i Kumla. Hon menar att det är viktigt att titta närmare på om det funnits rasistiska motiv i trakasserierna eller inte.

Enligt Örebropolisens informationschef Torbjörn Carlson finns det inget i den polisutredning som just nu pågår runt några ungdomar som tyder på främlingsfientlighet.

Erik Persson
erik.persson@sr.se

Till våra tidigare nyheter om familjen:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista