Niklas Lihagen får första hjälpen på isen. Foto: ctvplay.se

Tryckt stämning i Örebro Hockey

Det är dämpad stämning i Örebro Hockey dagen efter att en av lagets spelare drabbades av hjärtstillestånd under hockeyderbyt i Karlskoga. Det säger Mikael Fahlander, sportchef i Örebro Hockey.

Enligt den senaste kommunikén från sjukvården är tillståndet för spelaren - Niklas Lihagen -allvarligt men inte livshotande. Niklas Lihagen föll ihop avsvimmad efter åtta minuters spel av matchen Bofors-Örebro i hockeyallsvenskan. Lihagen fick hjärtmassage och mun-mot-mun-metoden direkt av domaren Wolmer Edqvist och Bofors sjukvårdare Peter Karlsson.

- Jag märker från båset att det är något som inte står rätt till. Jag ser från båset att han faller ihop och verkar okontaktbar, så jag rusar ut ögonblickligen, berättar Peter Karlsson.

- Sedan försämras hans läge under tiden som vi är på isen. Han sänker sitt medvetande mer och mer och kan inte längre hålla spontanandning så vi får då åtgärda med återupplivning.

Det tog inte många minuter innan ambulansen kom och forslade bort honom, vad var läget då?

- Då var läget mycket bättre. Han vaknade till och kunde prata med oss. Hans situation förbättrades ganska omedelbart efter vår insats, Wolmer Edqvist vår huvuddomare och jag.

- Med den insats vi utförde känns det väldigt behagligt när han åker i väg i ambulansen, vaken och pratbar, säger Peter Karlsson.

Örebros coach Peter Andersson var omtumlad efter händelsen.

- Det här var obehagligt och såg framför allt väldigt obehagligt ut det som pågick på isen när Niklas ramlade ihop.

Domarna beslutade, efter att Lihagen förts bort, att matchen skjuts upp till ett senare tillfälle. När matchen bröts ledde Bofors med 2-0. Peter Andersson säger att hans spelare definitivt inte hade någon lust att spela ishockey efter olyckan.

- De tyckte det var obehagligt. Niklas är också en örebrokille och vi har många örebroare i laget som har vuxit upp tillsammans. Det var en konstig stämning i omklädningsrummet, avslutar Örebros coach Peter Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista